MAB: complete set (hout)

Vorige Artikel 2 van 39 Volgende
€ 49,00 (inclusief 21% btw)
Aantal

Bruikbaar in groep 3 t/m 8.

Inhoud: 10 vierkante plakken, 10 staafjes, 100 losse kubusjes.

 

MAB-materiaal is al jarenlang hét hulpmateriaal bij het leren rekenen. Handelend rekenen leidt tot inzicht. Rekenstrategieën worden hierdoor beter begrepen en krijgen een plek in het langetermijngeheugen.

 

Groep 3 t/m 5

In groep 3, 4 en 5 kunnen getallen gelegd worden met de blokjes (eentjes), staven (tientallen) en later de plakken (honderdtallen).

Begin gewoon: ga om de beurt getallen voor elkaar neerleggen. Jij of je kind ontdekt vanzelf uitdagingen voor de ander. Bijvoorbeeld: wel honderdtallen, geen tientallen en meer dan 10 eentjes neerleggen. Welk getal legt er? Laat de ander het getal opschrijven.

Bij het leren cijferen zijn de blokjes ook erg handig. Bijvoorbeeld bij aftreksommen is het handig om zelf te ervaren dat een tiental ingewisseld kan worden voor 10 eenheden. Of dat een honderdtal ingewisseld kan worden voor 10 tientallen.

 

Groep 6

Met de blokjes (eentjes) kunnen bouwsels gemaakt worden. Vervolgens kunnen het voor-, zij- en bovenaanzicht bekeken worden. Hoe zien die aanzichten er op papier (hokjes van 1 cm2) uit?

Ook kunnen platte figuren gemaakt worden (dus zonder te stapelen). Wat is de omtrek? Wat is de oppervlakte?

 

Groep 7 en 8

Ook in groep 7 en 8 is MAB-materiaal bijzonder nuttig.

Inhoud kun je zien als een hoeveelheid blokjes. Maak samen kubussen of balken en laat zien dat je het aantal blokjes (cm3) kunt berekenen met de formule: inhoud = lengte x breedte x hoogte. Maak een kubus van 10 x 10 x 10 cm. Vergelijk dit met een plastic bakje met dezelfde afmetingen: je kunt daar een literpak melk in leeggieten. 1 dm3 = 1 liter.

Slimme meesters en juffen veranderen de betekenis van de houten objecten: een plak stelt vanaf nu één hele (of: 100%) voor. Een staafje is vanaf nu dan een tiende deel (0,1 of: 10%) en een blokje is vanaf nu een van de 100, oftewel 1 honderdste deel (0,01 of: 1%).

De relatie tussen breuken, kommagetallen en procenten wordt pas écht inzichtelijk m.b.v. MAB-materiaal.

 

© 2011 - 2020 Webwinkel Citotrainer Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren